Wat is de zin of onzin van etnisch daten

etnische datingWe leven tegenwoordig in een multiculturele samenleving. Dat hoeven we jullie al lang niet meer uit te leggen. Hoewel er heel veel mensen zijn die verklaren geen voorkeur te hebben voor een of andere etniciteit bij het vinden van een partner, zijn er toch veel mensen die er de voorkeur aan geven iemand met dezelfde achtergrond te daten. Dit kan gaan van huidskleur, over religie naar nationaliteit toe. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand kiest voor etnisch daten. Dit kan variëren van peer pressure vanuit de vriendenkring of de familie, of gewoon te maken hebben met hoe iemand zich voelt of hoe iemand opgevoed werd.

Van nature geen oorzaak voor etnisch daten

Je kunt je afvragen waar de noodzaak voor etnisch daten vandaan komt. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk reeds jaren geleden uitgewezen dat zeer jonge kinderen (van baby’s tot peuters) geen onderscheid maken tussen huidskleur, religie of afkomst. Wanneer je het aan de allerjongsten overlaat, dan spelen ze vrolijk met iedereen. Kinderen worden zich maar pas bewust van hun eigen etniciteit op latere leeftijd, wanneer ze in aanraking komen met de principes van hun opvoeders of met bijzonderheden uit hun eigen cultuur. Ook op latere leeftijd zien vele mensen de zin van etnisch daten niet altijd in. Het klimaat in de moderne samenleving denkt daar echter anders over. Nooit eerder was er sprake van zoveel discriminatie en racisme. Racisme mag dan wel geen aangeboren gedrag zijn, toch krijgen velen ermee te maken. Ook bij het vinden van een date en het daten zelf, komen vele mensen op een pijnlijke wijze in aanraking met discriminatie.

Etnisch daten om discriminatie te voorkomen?

Wanneer daten onaangenaam verloopt, omdat je steeds weer te maken krijgt met vooroordelen, misverstanden of zelfs discriminatie, dan kan etnisch daten een uitkomst bieden. Er bestaan ook in Nederland, tal van sites die etnische dating promoten of aanbieden. Op deze sites kun je kennismaken met potentiële dates met wie je alvast dezelfde etnische of culturele achtergrond deelt. Je hoeft je op deze manier geen zorgen te maken om afgewezen te worden omwille van je huidskleur, etniciteit of religie. We kunnen ons daarom voorstellen dat heel veel mensen zich veilig zullen voelen op sites voor etnisch daten. We kunnen er niet naast kijken. Deze datingsites bieden onmiskenbaar voordelen voor wie zich elders gediscrimineerd of verkeerd begrepen voelt. Op een dergelijke site hoef je niet telkens weer je cultuur of je gebruiken uit te leggen. Let wel, om succesvol te daten is meer nodig dan dezelfde etnische achtergrond delen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.