Maakt daten gelukkiger?
Iedereen heeft wel eens gedate. Anderen zijn nog op zoek naar een eerste date. Zeker bij jongeren die nog nooit een afspraakje hebben gehad, is de dating stress soms hoog. Wellicht ligt die stress te hoog om tot een goed resultaat te komen. Als je het aan die jongeren zou vragen, dan zullen zij je wellicht zeggen dat daten hen niet gelukkiger maakt. Meteen komen we aan een belangrijk aspect van dating. De maatschappelijke druk die op de schouders terechtkomt van zij die nog geen partner hebben, is soms loodzwaar. Vaak krijgen jongeren, maar ook ouderen te maken met de vraag waarom zij nog geen partner hebben. Meestal is de vraag van een kennis of een bezorgd familielid goed bedoeld, maar de man of vrouw in kwestie voelt het wellicht anders aan.
Wat als je niet aan het daten bent?
So what, als je niet aan het daten bent. Is dat werkelijk zo’n probleem? Wanneer je het zelf niet als probleem ervaart, dan is dat zeker niet het geval. Wanneer je wel op zoek bent naar een date en er geen kunt vinden, dan liggen de zaken wat anders. Dan word je telkens met de neus op de feiten gedrukt. We hoeven je wellicht niet te vertellen dat dit allesbehalve een pretje is. Je vraagt je waarschijnlijk af waarom daten zo belangrijk is in het leven.
Waarom is daten eigenlijk belangrijk?
Je vraagt je af waarom daten zo’n belang heeft en je tantes en ooms steeds vragen of je nog geen verkering of relatie hebt. Dit kan behoorlijk ergerlijk overkomen. Het is jouw leven. Waar bemoeien ze zich mee. Tegelijk is daten wel degelijk van belang. In onze maatschappij is het maken van afspraakjes namelijk de manier om aan een relatie te komen. Onrechtstreeks bepaalt het feit of je al dan niet een date hebt of je later kinderen gaat hebben met een toekomstige partner. Wie niet op date gaat, komt sowieso niet aan een partner en zal dus geen kinderen hebben. Op die manier wordt de biologische orde een beetje verstoord, want jij bent diegene die zich niet voortplant.
Voortplanting is eigen aan de mens.
Volgens biologen behoren mensen tot de orde van de zoogdieren. Het is eigen aan dieren om de eigen soort in stand te houden. Daten wordt door vele mensen dus instinctmatig gezien als een manier om de eigen soort in stand te houden. Wie daar niet aan meedoet, wordt door de maatschappij nogal vlug als een buitenbeentje gezien. Toch ben je zeker niet alleen als je niet wilt daten. Wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat 1% van de bevolking helemaal geen zin heeft in een partner en zich zelfs als aseksueel beschouwt. Wanneer dit ook bij jou het geval is, hoef je je dus geen zorgen te maken. Laat je vooral niet gek maken met vragen over daten, en blijf gewoon jezelf!