Een relatie tussen twee mensen van verschillende maatschappelijke hoogten; werkt dat?

dating hoger opgeleidenWanneer je eenmaal een bepaalde opleiding genoten hebt zoals universitair of HBO dan zoek je misschien ook naar een partner op dat niveau. Dat gaan als automatisme. En als het nog iemand is met dezelfde studierichting als jij, dan is het helemaal top. Jullie kunnen praten over onderwerpen die bij jullie beiden bekend zijn en jullie redeneringsvermogen ligt ook op dezelfde hoogte. Prettig toch? Maar waar vind je die persoon? Voor de vrouwen kan dat moeilijk gaan omdat hoger opgeleide mannen steeds kleiner worden in aantal en degene die er wel zijn, zijn waarschijnlijk al in een relatie. Probleem? Niet direct. Daar komen de datingsites wel handig in. Er bestaan datingsites voor hoger opgeleide mensen die opzoek zijn naar andere hoge opgeleide mensen. Je kunt hier dus goed gebruik van maken op jou weg naar het zoeken naar de juiste match.

Als je een match hebt gevonden, en jullie na enige tijd babbelen een afspraak hebben, dan zijn er toch nog enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

1. Jullie zijn beide hoger opgeleid; mooi. Maar jullie gesprekken moeten ook wel casual kunnen zijn, luchtige gesprekken over kleine ditjes en datjes die buiten de opleiding heen gaan.
2. Jullie zijn beide nog mens dus de problemen zullen ook in deze relaties blijven bestaan. Leer daarmee dealen en probeer elkaars minpunten te herkennen, aan te kaarten, te bespreken en vervolgens op te lossen of te accepteren.
3. Leer van elkaar: geschoolden weten nog lang niet alles. Sta daarom als geschoolde altijd open voor meer informatie. Voer discussies waar jullie beiden over kunnen debatteren. Maar sta niet alleen naar elkaar open, maar ook naar de buitenwereld toe. Word geen arrogante stel!
4. En het belangrijkste: laat ontwikkeling niet de drijfkracht achter de relatie zijn maar laat liefde de motor zijn van deze wagen die een lange weg te gaan heeft. Heel vaak stappen mensen in een relatie omdat er niemand anders is (lijkt te zijn) naar hun keus. Ze vinden iemand op dezelfde hoogte van de sociaal maatschappelijke ladder en ze grijpen er direct naar toe. Maar zorg ervoor dat je het dan doet voor de liefde en niet voor de uitstraling naar buiten toe.

Als je eenmaal deze punten in acht genomen hebt en je kunt ze niet alleen toepassen maar jullie beide kunnen je echt erin terugvinden, dan moet je relatie vlekkeloos verlopen. En dan zal het ook echt tot je doordringen dat dezelfde punten ook toegepast kunnen worden in een relatie van twee mensen van verschillende maatschappelijke hoogten. Leer met elkaar leven, praat over onderwerpen waar jullie het beide over kunnen hebben, laat liefde de drijfkracht zijn achter de relatie, sta open om te leren van elkaar en herken de problemen, kaart ze aan, bespreek en los op. Dus verschilt een relatie tussen hoger opgeleide mensen van die tussen mensen van verschillende hoogten? Nee, niet als liefde het voortouw neemt. Onthoud: generaties hebben het overleefd in relaties waar de vroegere geschoolde man leefde met de vroegere ongeschoolde vrouw. Waarom kan dat nu niet in een veel gelukkigere sfeer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.