Daten als expat in Nederland

dating als expat in nederlandJe bent vrijgezel en je woont nog niet lang in Nederland. Wanneer je alleen bent in een vreemd land is het alleen maar begrijpelijk dat je zo vlug mogelijk iemand wilt leren kennen. Hoewel daten een internationaal begrip is geworden, verloopt dating niet overal op dezelfde manier. Mogelijk heb je een inburgeringscursus gevolgd en werd een en ander al duidelijk. Mogelijk kwam dating daar helemaal niet aan bod. Daarom willen wij je graag een handje op weg helpen.

Dating in Nederland: een paar basisregels

Wanneer je als buitenlander in Nederland wilt daten, is het belangrijk dat je een paar vuistregels kent. Hiermee kun je misverstanden vermijden en wordt je kans op succes groter. Natuurlijk blijft de basis van daten steeds hetzelfde. Je gaat op date met iemand die je leuk vindt. Zoveel is duidelijk. Wat niet altijd duidelijk is, dat zijn de omgangsregels tussen man en vrouw. Belangrijk om weten is dat binnen de Nederlandse samenleving man en vrouw als gelijkwaardig worden beschouwd. Dit kan in de praktijk voor misverstanden zorgen. Daarom geven we je graag een paar weetjes mee.

Nederlanders houden van daten

Nederlanders houden van daten. Zoveel is duidelijk. Binnen Nederland alleen al vind je tientallen datingsites. Vele van deze sites kun je gratis gebruiken, dus dat is mooi meegenomen. Toch vinden de meeste Nederlanders hun date niet via een site. Zo’n drie vierde van de mensen verklaart helemaal geen voorstander te zijn van deze sites. Toch blijven deze websites letterlijk als paddenstoelen uit de grond schieten. Wanneer we er vanuit gaan dat de meeste mensen al een vaste partner hebben, dan ligt het aantal dates per inwoner in Nederland vrij hoog. Mannen daten volgens recent onderzoek zo’n 5 maal per jaar, en volgens dezelfde enquête daten vrouwen zelfs 8 maal per jaar. Zeker voor een buitenlander kunnen deze cijfers verwarrend overkomen. Een mogelijke verklaring is dat een man meerdere vrouwen datet, maar wat natuurlijk ook kan is dat vrouwen andere vrouwen daten. Voor wie uit een andere cultuur komt, kan dit verrassend overkomen. Er zijn ook nog andere culturele verschillen.

Wie betaalt het drankje?

In vele landen wordt het niet meer als normaal beschouwd wanneer de man na afloop van een date alles betaalt voor de vrouw. In Nederland loopt dit vaak anders. Nederlandse vrouwen zijn zelfbewust en geëmancipeerd. Zij staan op hun zelfstandigheid en sommigen zouden het zelfs als een belediging ervaren wanneer de man alles zouden betalen. In Nederland is het dus in de meeste gevallen de regel dat de rekening na een romantisch avondje uit gedeeld wordt door beide partners. Je loopt als galante gentleman de kans dat je niet geapprecieerd wordt wanneer je de rekening van een dame wilt betalen.

Wil je een kans hebben en spreek je nog niet zo goed Nederlands, dan kan bij bijvoorbeeld Badoo terecht. Er zijn veel Nederlanders te vinden, maar vanwege het engelse karakter van de site is taal vaak geen probleem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.