Komen uit de kast; hier 10 tips hoe dat kan!
Er zijn vele mensen die gay/lesbisch/transseksueel/biseksueel zijn. Heel veel van deze mensen weten niet hoe ze dat kenbaar moeten maken bij de familie. Vooral degene die dat groot geheim nu niet meer willen verbergen voor de wereld hebben behoefte eraan om uit de kast te komen. Het probleem komt natuurlijk wanneer je niet weet hoe je dit moet doet en als je het wil gaan doen. Vooral naar de familie toe kan dit onderwerp erg gevoelig liggen. Daarom hebben wij hier enkele tips die jou kunnen begeleiden in het proces om uit de kast te komen bij de familie.
1. Wees er eerst helemaal zeker van dat je LBGT bent.
Het is niet verstandig om uit de kast te komen en later weer hierop terug te komen. Als je zeker weet dat de gevoelens permanent zijn en niet in een bepaalde situatie tijdelijk zijn ontstaan, dan kun je van start gaan.
2. Overweeg om het eerst aan een vriend te vertellen.
In de meeste gevallen weten vrienden het voordat de familie het weet. En hier is er een reden voor. Men ervaart het als prettiger om eerst een vriend te vertellen die open-minden kan denken en ze hierin kan stimuleren. Zoek daarom een vertrouwenspersoon bij wie jij jouw eieren kwijt kunt.
3. Zoek het geschikte moment en wees straight-to-the-point.
Zorg ervoor dat jullie alleen zijn en dat de persoon niet bezig is en helemaal gerelaxed is. Vertel ook geen levensverhaal dat je vanaf kleins af aan al andere gevoelens begon te krijgen etc. Zeg gewoon: “Ik moet je wat zeggen; ik ben gay/bi/trans”. Later kun je altijd terug voor de details.
4. Geef de persoon tijd om het te verwerken.
Een geschokte reactie van de persoon die vervolgens niet veel zegt hoeft niet te betekenen dat de persoon het erg vindt. Soms weten mensen gewoon niet wat ze moeten zeggen. Dat verandert na een tijdje, dus laat het even inzinken. De persoon kan ook huilen. Maar dat komt wel weer goed.
5. Probeer het met een groepje vrienden te bespreken.
Volg dezelfde stappen. Hoe meer mensen het weten, des te meer jij je comfortabel kunt voelen en hoe meer steun je kunt krijgen in jouw proces van uit de kast komen. Ook kun je bij dit groepje terug voor morele steun als je ouders het niet accepteren.
6. Wees voorbereid op alle mogelijke reacties van je familie, in het bijzonder van je ouders.
Als je je mentaal van te voren op het ergste mogelijke scenario voorbereidt, dan is het stukken makkelijker hiermee om te gaan als het daadwerkelijk gebeurd. Weet ook wanneer het geen goed idee is om je ouders te zeggen. Als ze bv. gelovig zijn moet je verwachten dat het accepteren moeilijker gaat.
7. Zoek een geschikt moment om je ouders te vertellen.
Je moet, net als bij je vrienden, zoeken voor een geschikt moment bij je ouders. Ga niet wanneer ze gestrest zijn van het werk of in een discussie met elkaar. Irritatie kan voor opblazingen zorgen.
8. Kom uit de kast.
Vertel je ouders ook heel kost en simpel wat je bent. Verwacht alle reacties maar geef het tijd. Sommigen accepteren het meteen en anderen weer niet. En heel vaak proberen ze je te overtuigen dat het maar een fase is. Als je zeker bent dat dit geen fase is moet je ze dat ook duidelijk maken.
9. Geef het tijd en wees bereid ze in te lichten.
Oudere mensen komen uit een tijd waar deze dingen nog taboe waren. Licht ze dus in hierover en geef ze genoeg tijd. Zeg ze vooral dat je van ze houdt en je er juist daarom voor kiest om ze het te vertellen.
10. Ga op een date.
Als je nu eenmaal helemaal uit de kast gekomen bent en als het geaccepteerd wordt of niet, ga op een date. Jouw leven gaat verder. Je kunt dat vooral heel makkelijk online doen voor de eerste paar keren. Er zijn gelukkig datingsites zoals GayParship of Girls Gdating die je gemakkelijk toegang geeft tot gelijkgestemde. Of misschien heb je een vriend of vriendinnetje die in jou geïnteresseerd is. Doe maar, zolang je happy bent!