Zijn uw profiel gegevens op een datingsite veilig of niet?

Inkeurmerk veilig daten voor datingsites november 2014 is de eigenaar van de datingsite PositiveSingles veroordeeld voor het doorspelen van account gegevens waarbij een boete van 13,2 miljoen euro is opgelegd. Niet veel later, in januari 2015 wist de Russische datingsite Topface ternauwernood 20 miljoen e-mailadressen te redden na een doelbewuste hack. Eind mei was het weer raak, de Amerikaanse website Adult Friendfinder was dit keer het doelwit van van een grote hack waarbij gegevens van 3,5 miljoen dating accounts op straat lagen. Na een reeks van grote lekken en fouten bij internationale datingsites lopen veel Nederlandse daters met een vraag: Zijn de gegevens die ik invul op een datingsite volledig veilig?

Keurmerk veilig daten

Onder andere om de bovengenoemde problemen te voorkomen hebben de grootste websites in de Nederlandse Dating branche in samenwerking met de Consumentenbond in 2014 het keurmerk Veilig Daten opgericht. Dit keurmerk wordt alleen uitgegeven aan websites die zich aan alle wettelijke regels houden betreffende account gegevens. De voorwaarden van het Veilig Daten keurmerk bevatten onder andere het hoofdstuk bescherming persoonsgegevens:

“Op het gebruik van de Datingsite zijn de Privacyvoorwaarden van de Datingsite van toepassing. Hierin staat beschreven op welke wijze de persoonsgegevens van de Consument worden verwerkt. De Datingsite houdt zich hierbij aan de 3 wettelijke regels met betrekking tot bescherming van privacy en de cookiewetgeving”.

Onder andere de grote websites als Lexa, Pepper, Parship en Relatieplanet zijn al in het bezit van het Veilig Daten keurmerk en zeer waarschijnlijk zullen er veel websites volgen. Twijfel je dus of je gegevens wel in goede handen zijn, kies dan voor de zekerheid een datingsite met het Veilig daten Keurmerk.

Informatie delen

Hoewel het voor de meeste mensen erg logisch zal klinken adviseren we alle gebruikers van online datingsites nooit wachtwoorden, pincodes of gevoelige informatie te delen via de chat of via een berichtensysteem. Ondanks dat de meeste datingsites proberen oplichters zoveel mogelijk uit te sluiten is het goed om te blijven opletten. Bedenk je goed welke informatie je deelt en met wie je dat doet. Ben je van plan om daadwerkelijk een omdat de vonk is overgeslagen via een willekeurige datingsite, zorg dan dat je eerst voldoende over diegene weet. Zo weet je zeker dat je niet wordt opgelicht. Wissel bijvoorbeeld een telefoonnummer uit zodat je telefonisch contact hebt gehad voordat jullie elkaar echt ontmoeten.

Voorwaarden

Vrijwel alle dating websites in de Benelux bevatten onderin de website een link naar de algemene voorwaarden. Bij registratie moet je akkoord gaan met deze voorwaarden. In dit document kun je precies lezen wat de desbetreffende website doet met jouw gegevens. Het is dus aan te raden deze altijd goed door te nemen voordat je overgaat tot registratie en het invullen van je persoonsgegevens.

Verschillende wachtwoorden

Sta je ingeschreven op verschillende datingwebsites? Dan is het advies om voor elke website een ander wachtwoord te gebruiken. Heel handig is het misschien niet, het is wel de meeste veilige manier. Mocht er ooit onverhoopt toch een website worden gehackt waarbij jij staat aangemeld dan kunnen ze niet inloggen op accounts op andere websites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *